| |

Mitä on CMS-järjestelmä, tai sisällönhallintajärjestelmä

Mikä on CMS-järjestelmä (content management system)

Content Management Systems, tai CMS, ovat ohjelmistoja, tai sisällönhallintajärjestelmiä, jotka auttavat ylläpitämään ja julkaisemaan verkkosivuston sisältöä. Niiden avulla sisällön luominen, muokkaaminen ja julkaiseminen verkkosivustolla on helpompaa ja nopeampaa, mikä tekee niistä erinomaisen vaihtoehdon niin yrityksille kuin yksityisille henkilöillekin, jotka haluavat luoda ja ylläpitää verkkosivustoa.

CMS:t ovat erityisen hyödyllisiä suurille verkkosivustoille, joilla on useita käyttäjiä ja jotka tarvitsevat jatkuvaa sisältöpäivitystä. Niiden avulla voidaan hallinnoida useita sivustoja yhdellä pääkäyttäjän tilillä, ja ne tarjoavat useita työkaluja sisällönhallintaan, kuten tekstieditorin, kuvankäsittelytyökalut ja sisällönhallintaan kehitetyn editön, kuten esim: Gutenberg-editori wordpress-hallintajärjestelmässä.

CMS-sisällönhallintajärjestelmän hyödyt

Yksi suurimmista CMS:ien eduista on, että niiden avulla sisällön luominen ja muokkaaminen onnistuu ilman teknistä osaamista. Monet CMS:t tarjoavat valmiit mallit ja tyylit, joiden avulla verkkosivuston ulkoasu saadaan näyttämään professionaaliselta ilman, että tarvitsee olla taitava web-suunnittelija. Tämä tekee niistä erityisen hyödyllisiä niille, jotka haluavat luoda ja ylläpitää verkkosivustoa ilman teknistä osaamista.

CMS:t ovat myös hyödyllisiä, koska ne tarjoavat useita lisäominaisuuksia, kuten hakutoiminnon, kommenttien hallinnan ja sosiaalisen median integraation. Nämä lisäominaisuudet tekevät verkkosivustosta interaktiivisemman ja helpommin saavutettavan kävijöiden keskuudessa.

Suosituimpia CMS:iä ovat WordPress, Joomla ja Drupal. WordPress on yleisin CMS, ja se sopii erityisen hyvin blogeihin ja pienempiin verkkosivustoihin. Joomla on suositumpi suuremmille verkkosivustoille, ja se tarjoaa enemmän lisäominaisuuksia ja mukautettavuutta. Drupal on taas suositumpi organisaatioille, ja se tarjoaa monipuoliset sisällönhallintatyökalut ja laajan lisäosavalikoiman.

Miten valita CMS järjestelmä?

Valitessaan hyvää CMS-järjestelmää on tärkeää huomioida omat tarpeet ja tavoitteet verkkosivustolle. Joillekin yrityksille tärkeintä on saada monipuoliset sisällönhallintatyökalut ja lisäominaisuudet, kun taas toisille tärkeintä on helppokäyttöisyys ja intuitiivinen käyttöliittymä.

Ennen kuin valitset CMS-järjestelmän, on tärkeää määritellä verkkosivuston tavoitteet ja kohderyhmä. Tämä auttaa määrittelemään, mitä toimintoja ja lisäominaisuuksia tarvitset verkkosivustolla. Esimerkiksi jos tarvitset verkkosivuston, joka tarjoaa paljon lisäominaisuuksia ja jonka avulla voit julkaista useita eri sisältötyyppejä, kannattaa valita järjestelmä, joka tarjoaa monipuoliset sisällönhallintatyökalut.

On myös tärkeää huomioida, onko valittu järjestelmä skaalautuva. Tämä tarkoittaa, että järjestelmä kykenee kasvamaan verkkosivuston tarpeiden mukaan ilman, että se hidastaa sivuston toimintaa tai aiheuttaa ongelmia. Tämä on erityisen tärkeää, jos aiot laajentaa verkkosivustoasi tulevaisuudessa tai jos verkkosivustosi tulee olemaan suosittu ja saa paljon liikennettä.

Helppokäyttöisyys on myös tärkeä huomioida valittaessa CMS-järjestelmää. Järjestelmän tulisi olla intuitiivinen ja helppo oppia, jotta sisällön luominen ja muokkaaminen onnistuu ilman teknistä osaamista. Lisäksi on hyvä valita järjestelmä, jolla on hyvä dokumentaatio ja tuki, jotta apua on saatavilla tarvittaessa.

Muut huomioitavat asiat valittaessa CMS-järjestelmää ovat muokattavuus, laajat lisäosavalikoimat ja turvallisuus. Muokattavuus tarkoittaa, että järjestelmän avulla voidaan muokata verkkosivuston ulkoasua ja toimintoja tarpeiden mukaan.

Mitkä ovat suosituimmat CMS järjestelmät verkkokauppaliiketoimintaan ?

Suosituimpia CMS-järjestelmiä verkkokauppaliiketoimintaan ovat WooCommerce Magento, ja Shopify. Suomalaisia verkkokauppa-alustoja mainitaan muutama alla.

Magento on suosittu avoimen lähdekoodin verkkokauppa-alusta, jolla on monipuoliset toiminnallisuudet ja lisäominaisuudet. Se sopii erityisen hyvin suuremmille verkkokaupoille ja tarjoaa useita lisäosia, jotka tekevät verkkokauppakokemuksesta entistä paremman. Magento on myös muokattavissa tarpeiden mukaan, joten sitä voidaan räätälöidä verkkokaupan tarpeisiin.

WooCommerce on WordPress-pohjainen verkkokauppa-alusta, joka on helppokäyttöinen ja tarjoaa monipuoliset toiminnallisuudet verkkokaupan pyörittämiseen. Se sopii erityisen hyvin pienemmille verkkokaupoille ja blogeille, ja se on yksinkertainen asentaa ja käyttää. WooCommerce tarjoaa myös laajan valikoiman lisäosia, jotka tekevät verkkokaupan pyörittämisestä entistä helpompaa.

Shopify on pilvipohjainen verkkokauppa-alusta, joka tarjoaa helppokäyttöisen käyttöliittymän ja monipuoliset toiminnallisuudet verkkokaupan pyörittämiseen. Se sopii erityisen hyvin pienemmille verkkokaupoille ja tarjoaa useita lisäosia, jotka tekevät verkkokaupan pyörittämisestä entistä helpompaa. Shopify tarjoaa myös laajan valikoiman maksuvaihtoehtoja ja turvallisen maksuliikenteen.

Valittaessa verkkokauppaliiketoimintaan sopivaa CMS-järjestelmää on tärkeää huomioida omat tarpeet ja tavoitteet verkkokaupalle. Jokainen näistä järjestelmistä tarjoaa erilaisia toiminnallisuuksia ja lisäominaisuuksia, ja valinta riippuu verkkokaupan tarpeista ja tavoitteista. On myös tärkeää huomioida, että järjestelmän valinnassa kannattaa harkita myös tukea ja dokumentaatiota, jotta apua on saatavilla tarvittaessa.

Suomalaisia verkkokauppaan suunniteltuja CMS-verkkokauppa-alustoja jotka toimivat Saas-pohjalta ovat mm:

  • Mycashflow
  • Vilkas
  • Fingu
  • Holvi
  • Flowy

CMS-järjestelmän käytön hyödyt

CMS-järjestelmän käyttö tarjoaa useita etuja verkkosivuston ylläpitämisessä ja julkaisemisessa:

Sisällön luominen ja muokkaaminen on helpompaa: CMS-järjestelmä tarjoaa valmiit työkalut sisällön luomiseen ja muokkaamiseen, mikä tekee niistä erinomaisen vaihtoehdon niille, jotka eivät halua käyttää teknistä osaamista sisällön luomiseen.

Useiden käyttäjien yhteistyö on helpompaa: CMS-järjestelmät tarjoavat useita työkaluja useiden käyttäjien yhteistyöhön, mikä tekee niistä erinomaisen vaihtoehdon suurille verkkosivustoille, joilla on useita käyttäjiä.

Sisällön julkaiseminen on nopeampaa: CMS-järjestelmän avulla sisällön julkaiseminen verkkosivustolla on nopeampaa, koska sisällön luominen ja muokkaaminen tapahtuu samassa järjestelmässä.

Verkkosivuston ulkoasu on helpompi muokata: Monet CMS-järjestelmät tarjoavat valmiita mallipohjia ja tyylejä, joiden avulla verkkosivuston ulkoasu saadaan näyttämään professionaaliselta ilman, että tarvitsee olla taitava web-suunnittelija.

Verkkosivusto on helposti saavutettavissa: CMS-järjestelmät tarjoavat useita lisäominaisuuksia, kuten hakutoiminnon ja sosiaalisen median integraation, jotka tekevät verkkosivustosta interaktiivisemman ja helpommin saavutettavan kävijöiden keskuudessa.

Verkkosivuston turvallisuus on helpompi ylläpitää: Monet CMS-järjestelmät tarjoavat turvallisuustyökaluja verkkosivuston suojaamiseen hakkereilta ja muilta uhilta. Tämä tekee niistä erinomaisen vaihtoehdon verkkosivuston turvallisuuden ylläpitämiseen.

Hyvä CMS-järjestelmä hakukoneoptimointiin

Paras sisällönhallintajärjestelmä hakukoneoptimoinnin kannalta on sellainen, joka tarjoaa monipuoliset työkalut sisällön luomiseen ja muokkaamiseen sekä tarjoaa helppokäyttöisen käyttöliittymän hakukoneoptimointityökalujen käyttämiseen. Tärkeitä hakukoneoptimointityökaluja ovat esimerkiksi avainsanojen analysointityökalut ja URL-osoitteiden muokkaustyökalut.

Esimerkiksi WordPress ja Joomla ovat suosittuja sisällönhallintajärjestelmiä hakukoneoptimointityökalujensa vuoksi. Ne tarjoavat monipuoliset työkalut avainsanojen analysointiin ja URL-osoitteiden muokkaamiseen, ja niissä on myös helppokäyttöinen käyttöliittymä näiden työkalujen käyttämiseen. Lisäksi niissä on laajat lisäosavalikoimat, jotka tarjoavat lisää hakukoneoptimointityökaluja.

On kuitenkin tärkeää huomata, että hakukoneoptimointi ei riipu pelkästään sisällönhallintajärjestelmästä, vaan myös sisällön laadusta ja verkkosivuston teknisestä toteutuksesta. Ulkopuolisista linkityksistä ja n. 200 eri tekijästä jotka pitää ajan kanssa hioa kuntoon. Siksi on tärkeää huolehtia myös sisällön laadusta ja verkkosivuston teknisestä toteutuksesta hakukoneoptimointityön lisäksi.

Mitkä ovat CMS järjestelmien markkinaosuudet maailmassa?

Maailmanlaajuisesti suosituimmat CMS-järjestelmät ovat WordPress, Joomla ja Drupal.

WordPress on maailman suosituin CMS-järjestelmä, ja se kattaa yli 60 % kaikista käytössä olevista CMS-järjestelmistä. Se sopii erityisen hyvin blogeihin ja pienempiin verkkosivustoihin ja tarjoaa monipuoliset sisällönhallintatyökalut ja laajan lisäosavalikoiman.

Joomla on toiseksi suosituin CMS-järjestelmä, ja se kattaa noin 6 % kaikista käytössä olevista CMS-järjestelmistä. Se sopii erityisen hyvin suuremmille verkkosivustoille ja tarjoaa monipuoliset sisällönhallintatyökalut sekä laajan lisäosavalikoiman.

Drupal on kolmanneksi suosituin CMS-järjestelmä, ja se kattaa noin 4 % kaikista käytössä olevista CMS-järjestelmistä. Se sopii erityisen hyvin organisaatioille ja tarjoaa monipuoliset sisällönhallintatyökalut sekä laajan lisäosavalikoiman.

Yhteenveto

CMS-järjestelmää hankkiessa kannattaa miettiä loppukäyttäjää, ja sitä millaiseen käyttötarkoitukseen järjestelmää hankitaan. Onko organisaatiolla omaa sisällöntuotantoa ja dokumentointia, jota välitetään järjestelmän kautta. Jos hankinnassa on verkkokauppa CMS, pitää aina tehdä kunnollinen tarvekartoitus, siitä millaista kauppaa ollaan rakentamassa, millaiseen tuotemäärän ja kaupan hallinnointiin ja kenelle.

Similar Posts