| |

Youtube-mainonta

Youtube-mainonta tarjoaa edullisen ja helpon ratkaisun videomainonnan avulla yrityksen palvelujen ja tuotteiden mainostamisen Youtubessa. Tässä artikkelissa kerron helposti ja toivottavasti ymmärrettävästi mitä, kenelle se sopii ja miksi youtube-mainontaa kannattaa tehdä.

Youtube-mainonta on hinnaltaan edullista videomainontaa

Youtube on maailman toiseksi suosituin hakukone Googlen jälkeen. Yrittäjän ja yritysten näkövinkkelistä tämä tarjoaa yhden erittäin potentiaalisen kanavan oman tarjonnan esilletuomiseen. Youtube-mainonta on tarkasti kohdennettavissa ja on suhteellisen edullista verrattuna moneen eri muuhun kanavaan.

Youtube-videomainonta tarjoaa 3 eri mainonnan muotoa

Käytössä olevat mainonnan muodot ovat Puskurimainos, TrueView video discovery ja TrueView in-Stream. Youtubea joskus käyttäneenä olet törmännyt näihin kaikkiin vaihtoehtoihin.

Yleisin mainontamuoto Youtubessa on TrueView in Stream videomainokset. Nämä näkyvät juuri ennen valittua tubevideota. Niin juuri, ne ovat niitä ns. 5 sekuntia tuskaa ennen kuin oma valittu video alkaa. Tässä mainosmuodossa maksetaan mainoksen näyttökerroista vain jos videota katsotaa yli 30 sekuntia, tai kun katsoja tekee jonkun videomainoksen avulla mainostajan määritellyn toimenpiteen. Alle 30 sekunnin mittaisen videomainoksen näyttämisestä mainostaja maksaa vain jos video on katsottu loppuun asti.

TrueView In-Stream -videomainokset tarkoittavat sellaista mainosvideota, joka näkyy ennen käyttäjän valitsemaa videota. Käytännössä tämä tarkoittaa siis sitä, että käyttäjän klikatessa haluamaansa videota, toistuu haluttua videota ennen mainostajan tähän istuttama mainosvideo. Nämä varsinaisen videon edessä näytettävät videomainokset ovat ohitettavissa 5 sekunnin katsomisen jälkeen.

Tähän mainosmuotoon on myös olemassa ei ohitettava malli, In-Stream videomaions joka kestää n. 15-20 sekuntia. Toistuu samon ennen valittua videota. Tässä mallissa on merkittävästi korkeammat poistumisprosentit. Pakko kun ei ole porkkanaa ja niin poispäin.

TrueView Video Discovery -mainokset ovat hakutulosten seassa näkyvää mainontaa ja  nämä näkyvät  myös videon katselusivulla sekä YouTuben naamasivulla

Tämä mainosmuoto on hyvä seuraavissa tapauksissa: Video Discovery toimii hyvin esimerkiksi silloin, kun mainostat tiettyä tuotetta saman aihealueen videoissa.

Mainostaja maksaa tässä mainosmuodossa vain mainosnäytöistä, jolloin voidaan todentaa katsojan huomanneen mainoksen. Eli et maksa turhasta, tai satunnaisesta mainoksen näyttökerrasta.

Puskurimainosten veloituslogiikka on hieman erilainen. Youtube-mainonnan puskurimainos on 6 sekunnin pituinen pituinen ja näkyy ennen valittuja videoita. Puskurimainos ei ole ohitettavissa. Puskurimainoksista maksetaankin tuhanteen näyttökertaan perustuvasta hinnoittelusta. Melko selkeä hinnoittelumalli siis.

Youtube-videomainokset ja niiden kohdennus ja budjetointi

Mainonta youtubessa on helposti kohdennettavaa.käyttäjän ikä, sukupuoli, fyysisen sijainnin tai vaikkapa mainosvideon aiheen perusteella tapahtuva kohdennus. Myös erilaiset tube-kanavat, voivat toimia kohdennuksen logiikkana.

Kuinka luoda budjetti YouTube-mainontaa varten

YouTube-mainonnan budjettia laadittaessa on pidettävä mielessä muutama tärkeä asia. Ensinnäkin sinun on harkittava yleistä markkinointibudjettia ja sitä, kuinka paljon olet valmis määrittämään tästä YouTube-mainontaan. Tämän jälkeen sinun on pohdittava kohdeyleisöäsi ja sitä, millaisen tavoittavuuden toivot saavuttavasi. Kun ymmärrät nämä tekijät, voit alkaa laatia yrityksellesi sopivaa budjettia.

Budjettia laadittaessa on tärkeää pitää mielessä, että YouTube-mainonta on hieman erilaista kuin muut mainonnan muodot. Budjettia määritettäessä kannattaa ottaa huomioon esimerkiksi katselukustannus, klikkauskustannus ja sitoutumiskustannus. Lisäksi sinun on otettava huomioon, kuinka usein aiot käyttää mainoksia ja kuinka kauan haluat niiden olevan käynnissä. Helpoiten tästä kaikesta pääset, määrittelemällä päiväbudjetin koko kampanjoinnille. Esimerkiksi 30€/päivä.

Kun sinulla on hyvä käsitys budjetistasi, voit alkaa tarkastella eri YouTube-mainosvaihtoehtoja. Voit valita muutamasta eri mainostyypistä, ja jokaisella on omat etunsa. Voit valita videomainokset, stream-mainokset tai display-mainokset.

Videomainokset ovat hyvä vaihtoehto, jos haluat tavoittaa laajan yleisön. Nämä mainokset toistetaan ennen videota, sen aikana tai sen jälkeen, ja ne voivat olla enintään 30 sekuntia pitkiä. In-stream-mainokset ovat lyhyempiä ja voivat olla enintään 6 sekuntia pitkiä. Display-mainokset eroavat hieman muista mainostyypeistä, sillä ne näkyvät YouTuben etusivun oikeassa reunassa tai Watch-sivulla. display-mainokset ovat hyvä tapa tavoittaa potentiaalisia asiakkaita, jotka ovat jo kiinnostuneita tuotteestasi tai palvelustasi.

Riippumatta siitä, minkä mainostyypin valitset, varmista, että mainoksesi on luova ja houkutteleva. Varmista myös, että mainoksesi on kohderyhmällesi merkityksellinen. Jos mainoksesi on relevantti, sitä klikataan todennäköisemmin, ja jos se on luova ja mukaansatempaava, ihmiset katsovat sen todennäköisemmin loppuun asti.

Miten youtube-mainontaa mitataan ?

Adwordsin perus-analytiikka on suhteelisen suppea tapa saada kunnon mittareita  youtube-mainosten tuottavuudesta. Youtubella on olemassa oma analytiikka Youtube-analytics joka antaa luotettavat faktat mainosten tehosta. Youtube analyticsistä löytyy myös kaikein tärkeimmän katseluaika- ja sitouttamisraportit.

Onko youtube-mainonnassa siis järkeä?

Mainostaminen YouTubessa on suhteellisen edullista, erittäin hyvin kohdennettavissa ja oikean sepän käsissä hyvin tuottavaa. Mainonta soveltuu yrityksen tunnettuuden kasvattamiseen ja liikenteen luontiin vaikkapa ländärille tai yleiselle tuotesivulle.

Kilpailutilanne youtubessa on varsin pieni Suomessa. Siksi edelläkävijäluonteen omaavan yrittäjän kannattaa mainostaa youtubessa. Nappaa se siis osaksi yrityksesi digimarkkinoinnin palapeliä, ja pistä homma rokkaamaan. Forta Media tuottaa kampanjat sinulle erittäin kustannustehokkaasti.

Youtube mainonnan hinta ?

Suomessa YouTube-mainoksen hinta on alasta riippuen yleensä 0,05€ – 0,15€ katselukertaa kohden. Youtubessa on myös erilaisia mainonnan kohdennukseen ja mainostapaa liittyviä ominaisuuksia jotka vaikuttavat hintaan. Yleensä youtubessa mainostaja määrittelee tuottajan suosituksesta jonkin päiväbudjetin jonka mukaan on helpompi määrittää mainonnan kokonaiskustannuksia. Esim: 25€ / pvä.

Videoita varten tarvitset myös mainosvideon tuottajan joka tekee yrityksellesi mainokset joita youtubessa katsellaan.

Forta Median tuottamat videomainonnan kampanjat maksavat alk. 295€ +alv / kuukausi

Similar Posts