Verkkotunnus eli domain. Mikä se on ?

Verkkotunnus on ainutlaatuinen tunniste, jonka avulla käyttäjät pääsevät käsiksi verkkosivustoon internetissä. Nimi koostuu yleensä sarjasta kirjaimia ja numeroita, joita erottaa pisteillä, ja se korvaa IP-osoitteen, joka on sarja numeroita, joita tietokoneet käyttävät toistensa tunnistamiseen internetissä.

Millainen on hyvä domainnimi?

Yksi tärkeimmistä verkkotunnusten ominaisuuksista on, että ne ovat helposti luettavia, mikä helpottaa huomattavasti sivuston osoitteen muistamista. Esimerkiksi ”google.com” on helpompi muistaa kuin IP-osoite ”188.217.3.174”. Tämä on tärkeää sekä käyttäjille, jotka voivat helposti löytää ja käyttää sivustoa, että yrityksille, jotka voivat käyttää verkkotunnuksia markkinointityökaluna helpottaakseen asiakkaiden sivuston löytämistä.

Kun verkkotunnus rekisteröidään, se linkitetään IP-osoitteeseen, joka on palvelimen numeraalinen osoite, jossa sivusto on isännöity. Kun käyttäjä syöttää verkkotunnuksen selaimeensa, tietokone lähettää pyynnön verkkotunnuspalvelimelle, joka kääntää verkkotunnuksen IP-osoitteeksi ja ohjaa käyttäjän oikeaan palvelimeen. Domainnimi kannattaa valita yrityksen nimen ja markkinointitarpeiden mukaan.

Mikä verkkotunnuspääte (TLD) domainiin kannattaa valita?

On olemassa useita eri päätasotunnuksia (TLD), joita voidaan rekisteröidä, mukaan lukien yleisimmät ”com” ja ”org”, sekä maakooditunnukset, kuten ”fi” ja ”se”. Lisäksi on myös TLD:itä kuten net, info, co, agency, pro, ai, ja paljon eri ammattinimikkeisiin viittaavia domainloppuja. Näitä pystyy helposti tsekkaamaan vaikka zonerin domainhaussa

Verkkotunnuksen valinnassa on tärkeää huomioida ei vain nimi itse, vaan myös TLD. Hyvin tunnetun TLD:n, kuten ”com”, valitseminen voi lisätä mahdollisuutta, että käyttäjät muistavat nimen ja pystyvät löytämään sivuston. Käytön harvinaisempi TLD voi kuitenkin olla myös hyödyllinen, sillä se voi tehdä helpommaksi saada ainutlaatuinen nimi, joka ei ole jo olemassa.

Liiketoiminnan näkökulmasta verkkotunnuksen valitseminen, joka heijastaa yrityksen nimeä, on erittäin tärkeää. Tämä helpottaa asiakkaiden sivuston löytämistä ja verkkotunnuksen muistamista. Esimerkiksi jos yrityksesi nimi on ”Markon Autohuolto Oy”, on järkevää valita verkkotunnukseksi ”markonautohuolto.fi”.

Lisäksi verkkotunnus on oleellinen osa yrityksen brändin hallintaa ja markkinointia. Verkkotunnus on helposti muistettava ja sitä on helppo jakaa muille. Tämän vuoksi verkkotunnuksen valinnassa tulee olla erittäin huolellinen, sillä se vaikuttaa yrityksen maineeseen.

Verkkotunnuksen merkitys korostuu myös hakukonenäkyvyyden luomisessa

Verkkotunnus on tärkeä osa hakukoneoptimointia, sillä se vaikuttaa siihen, kuinka hyvin sivusto löytyy hakukoneista.

Ensinnäkin, verkkotunnukseen sisältyvä avainsana voi auttaa hakukoneita ymmärtämään sivuston aihetta ja luokittelemaan sen sopiviin hakutuloksiin. Esimerkiksi verkkotunnus ”kattoremontit.fi” sisältää avainsanan ”kattoremontit”, mikä antaa hakukoneille vihjeen siitä, että sivuston aiheena on juuri kattoremontit.

Toiseksi, verkkotunnukseen liittyvät maakooditunnukset, kuten ”fi” tai ”se”, voivat auttaa hakukoneita ymmärtämään sivuston sijainti ja tarjoamaan sivuston kotimaisille käyttäjille sopivimmat hakutulokset. Jos sinulla liiketoimintaa vaikkapa suomessa, ruotsissa ja norjassa. Kannattaa sinun tehdä verkkosivuillesi omat kieliversiot jokaisen maan päätteelle (.fi, .se, .no). Näin löydyt kohdemaan hakukoneista paremmin, kuin pelkästään tekemällä yrityksennimi.fi/eng tyylisiä ratkaisuja.

Lisäksi pitkäaikainen ja luotettava verkkotunnus voi lisätä sivuston luotettavuutta hakukoneiden näkökulmasta. Hakukoneet arvostavat pitkäaikaisia ​​ja luotettavia sivustoja ja niiden sijoittaminen hakutuloksissa on todennäköisempää. Markkinoilla on myynnissä käytössä olleita verkkotunnuksia. Näillä tunnuksilla saattaa olla arvoa googlen silmissä ja niiden hakukonelöydettävyyden rakentaminen voi olla vanhempaan jo käytöttä olleeseen domainiin helpompaa, kuin aivan uuteen.

Jos olet hankkimassa domainia yrityksellesi, joka on ollut käytössä. Kannattaa varmistaa domainin taustat, ettei se ole liittynyt mihinkään sellaiseen, mistä saattaisi olla yrityksellesi mainehaittaa tai vastaavaa.

Verkkotunnuksen valinnassa on tärkeää harkita myös käytettävyyttä. Lyhyt, yksinkertainen ja helposti muistettava verkkotunnus on helpompi jakaa ja kirjoittaa oikein sekä käyttäjille että hakukoneille.

On kuitenkin huomioitava, että vaikka verkkotunnus on tärkeä osa hakukoneoptimointia, se ei ole ainoa tekijä, joka vaikuttaa sivuston hakutuloksiin. On hienoa jos yrityksen domainissa on terminologiaa joka viittaa hyvin tuotteisiin, tai palveluun jota yritys tarjoaa. Kuitenkin on tärkeämpää huolehtia määrällisesti laadukkaasta sisällöstä ja teknisestä optimoinnista, jotta sivusto löytää tiensä hakukoneiden kärkeen.

Yhteenvetona voidaan sanoa, että verkkotunnus on tärkeä osa hakukoneoptimointia ja sen valinnassa on huomioitava sekä sivuston aihe, sijainti, luotettavuus kuin myös käytettävyys.

Mikä on verkkotunnusten rooli tulevaisuudessa?

Internetin kasvaessa verkkotunnusten merkitys tulee vain kasvamaan tulevaisuudessa. On tärkeää, että yritykset ja yksityishenkilöt valitsevat verkkotunnuksensa huolellisesti ja huomioivat niiden merkityksen maineelleen ja markkinoinnilleen. Verkkotunnus on yrityksen ”indentiteetti ja kasvot” internetissä ja hyvän verkkotunnuksen valitseminen on tärkeä osa onnistuneen digitaalisen liiketoiminnan luomisessa.

Yhteenvetona voidaan sanoa, että verkkotunnus on tärkeä osa minkä tahansa verkossa olevaa esiintymistä, sillä se mahdollistaa käyttäjien helpon löytämisen ja pääsyn sivustoon. Olipa kyseessä sitten yritys, joka haluaa perustaa verkko- ja digitaalista esiintymistä tai yksityishenkilö, joka haluaa luoda henkilökohtaisen sivuston, on verkkotunnuksen valitseminen elintärkeää.

Usein kysytyt kysymykset

Mistä voi ostaa domainin?

Domainin eli verkkotunnuksen voi ostaa domainvälittäjiltä jotka tekevät domainrekisteröintiä. Suurin osa verkkotunnusvälittäjistä tarjoaa myös hostausta eli ylläpitoa ostamallesi domainille. Hyviä vaihtoehtoja verkkotunnusvälittäjistä tarjoavat Zoner, domainkeskus, Hostaan. Yleisesti web-hotellit tarjoajat myös domain välityspalvelua ja ylläpitoa.

Similar Posts